Comfortelectronics.dk Uncategorized Danmarks smukkeste bondegårde og herregårde

Danmarks smukkeste bondegårde og herregårdeMens moderne arkitekter konkurrerer om at vinde titlen som skaber af den højeste skyskraber, så findes der bondegårde, der konkurrerer om at blive den smukkeste bondegård i hele Danmark. Sidste år blev slægtsgården Klægager kåret til Danmarks smukkeste bondegård.

Andenpladsen gik sidste år til Bent Madsens gård på Dreslettevej på Fyn, og desværre fører positive nyheder ikke altid til glæde. Efter Madsen gik bort i august i år, blev gården udsat for indbrud, ikke kun en, men to gange. Indbrudstyvene er muligvis de samme, da de frække tyve har opnået adgang til faciliteterne på samme vis begge gange.

Det kan godt være at der i “Jeg en gård mig bygge vil” bliver sunget om heste, grise, køer og får, men de fleste af de 15 deltagere, der deltog i konkurrencen om titlen som Danmarks Smukkeste Bondegård, havde netop til fælles, at de ikke længere drives som landbrug.

Måske er det stadigvæk muligt at finde et læskur til heste på en eller flere af gårdene, men vinderen af konkurrencen Slægtsgården Klægager bruges fx som et Bed & Breakfast i dag. Klægager vandt altså konkurrencen med 21 procent af de ca. 4500 stemmer, der blev afgivet i afstemningen, som Historiske Huse stod bag.

Mens Historiske Huse sidste år fokuserede på Danmarks smukkeste bondegård, så fokuserer de i år på konkurrencen om Danmarks Smukkeste Herregård. Her har arrangørerne sikkert haft svært ved at finde frem til de nominerede. Der findes tæt på 800 herregårde i Danmark, og 300 af dem er fredede herregårde. Alligevel er det lykkedes arrangørerne at komme frem til 17 nominerede, der konkurrerer om den fine titel. Syv af dem er i Jylland, fire af dem er på Fyn og de resterende seks er på Sjælland og øerne.

Blandt de nominerede finder vi blandt andet den imponerende Lynderupgård, der ligger i Vesthimmerland. Hovedbygningen til Lynderupgård går helt tilbage til 1400-tallet, og herregården er sammen med Engestofte ved Maribo Sø og Gjorslev på Stevns de ældste danske herregårde, der dyster om titlen som Danmarks Smukkeste Herregård.

Gjorslev antages at være den ældste danske middelalderborg, som stadigvæk er beboet den dag i dag. Herregården har blandt andet en imponerende korsbygning i kridtsten fra Stevns Klint, og Peter Henrik Tesdorpf ejede gården fra 1970 indtil januar i år, hvor han overdrog den til sin søn Jens Tesdorpf, inden han gik bort i august.

En anden imponerende herregård i konkurrencen er Skaføgård, som ligger på Djursland. Den flotte renæssancegård blev bygget i 1500-tallet med inspiration fra de franske slotte, og derfor er det også store røde munkesten, der sætter sit præg på arkitekturen. Det bliver spændende at se, hvilken går der vinder prisen som Danmarks Smukkeste Herregård, når vinderen bliver kåret i november.